Tjust Skärgård

Här nedan finner du lite mer information om några av öarna i vackra Tjust skärgård.

För ankar

Rågö

Rågö naturreservat i Tjust skärgård utanför Loftahammar är ett riktigt smultronställe, med gammal gårdsbebyggelse, kulturlandskap och skärgårdsnatur. Här hittar du Rågö skärgårdsby med kafé och matservering.

Menyn speglar skärgården och vill du äta pinfärsk fisk är det hit du ska bege dig. Tjust Allmogebåtar som arbetar med att bevara och förvalta regionens båtkulturarv är etablerade på ön.

Varje år i juli firas Rågödagen. På Rågö finns en otroligt vacker vandringsled och under vandringen runt ön kan du uppleva såväl den lummiga innerskärgården till ytterskärgårdens karga och kala klippor. Boende erbjuds som bed and breakfast eller veckouthyrning. Till Rågö tar du dig med M/S Bella som kör dagliga turer från Loftahammar sommartid eller med egen båt.

Stora AsköFlatvarp

Till Stora Askö finns bro och med bil tar man sig ända ut till fiskehamnen Flatvarp som med sina fina klippor och öppna horisont är ett populärt utflyktsmål.

Strax efter bron finns en liten kiosk och vid Skärsmaren kan man handla rökt fisk.

Väderskär

Fiskeläget på Väderskär har anor från 1600-talet och är känt för sitt lilla kapell med unika vägg- och takmålningar.

Ön var inspelningsplats för filmatiseringen av Strindbergs ”I Havsbandet”. Färsk och rökt fisk saluförs av öns två verksamma yrkesfiskare. Till Väderskär tar du dig med egen båt eller beställer båttaxi.

Stora Grindö

Båthus och stugor kurar tätt inpå varandra i det gamla fiskeläget på Stora Grindö. I en av dem finns Laxboa, där man kan handla middagsfisk och bli serverad allt från en läcker skärgårdsbuffé till en kopp espresso.

På Grindö bedrivs ålfiske och laxodling. Till Stora Grindö tar du dig med egen båt eller beställer båttaxi.

Städsholmen

Längst ut i havsbandet ligger den före detta lotsplatsen Städsholmen. Lotverksamheten lades ner på 60-talet efter närmare 350 års verksamhet, men lotsutkiken finns ännu kvar.

Här lever och verkar öns ende bofasta fiskare och lotsättling. Till Städsholmen tar du dig med egen båt eller beställer båttaxi.

Gärdsholmen

Gärdsholmen ligger i havsviken Syrsan, norr om Loftahammar. Ön har varit bebodd under lång tid, nyligen hittades till och med fynd från stenåldern.

På Gärdsholmen hyr man ut stugor och erbjuder skräddarsydda fiskepaket med båt, guide och utrustning. På ön bedrivs traditionellt fiske och fiskrökeri.

Till Gärdsholmen tar du dig med egen båt eller beställer båttaxi.

Björkö

Sveriges vackraste ö, har denna grönskande ö i innerskärgården nyligen blivit utnämnd till. Björkö är naturreservat och har ett aktivt jordbruk med kor och hästar.

Man bedriver jakt- och fisketurism, uthyrning av bastu och boende i stugor under begreppet Bo på Lantgård. För den som vill uppleva ett boende på 1800-talsvis, finns det återuppbyggda dagsverkstorpet Strömsvederna, med vedspis och fotogenlampor, helt utan el och internetuppkoppling! Till Björkö tar du dig med egen båt eller beställer båttaxi.

Hasselö och Sladö

En träbro leder över den nygrävda kanalen och förenar dessa båda öar, som tillsammans är skärgårdens största. Naturen är varierad, med lummig löv- och barrskog, såväl som karga klippor mot den öppna horisonten.

Skärgårdsbåtarna lägger till vid den långgrunda stranden Hasselö Sand, där det finns gästhamn, lanthandel, cykeluthyrning och ett kafé med nybyggd paviljong. Boende erbjuds på öns fina vandrarhem, som också arrangerar sportfisketurer, med eller utan guide. På södra Hasselö finns den charmerande restaurangen Sjökanten med både lunch- och kvällsmeny.

Sladö är naturreservat och har en rik flora, goda möjligheter till fågelskådning och klippbad. I Sladö by kan du uppleva ett genuint fiskeläge så som det ser ut på Östkusten. Vandra eller cykla runt öarna på utmärkta leder och vägar. Nio kilometer bilfri väg leder mellan Hasselö och Sladö.

Ett mindre motionskrävande sätt att se öarna är boka ett remmarlag med traktor eller fyrhjuling och vagn. Till Hasselö och Sladö tar du dig med M/S Bella som kör dagliga turer från Loftahammar sommartid eller med egen båt eller båttaxi.

Idö

Utanför inloppet till Västervik ligger Idö, en av Tjust skärgårds mest södra öar. Från 1400-talet och fram till mitten av 1980-talet var Idö lotsplats.

Från Lotstornet, som fortfarande är intakt, har man en storslagen utsikt. Här visar Västerviks Museum det forna lots- och skärgårdslivet genom historiska bilder och föremål. Sommartid är ön en välbesökt idyll med fina badklippor och naturstigar.

På Idö finns gästhamn, kafé, uthyrning av kajaker och småbåtar, och längst upp på höjden en skärgårdskrog med hänförande utsikt över skärgården och segelleden. Reguljär skärgårdstrafik från Västervik.

SKÄRGÂRDSTRAFIK